Zonne-energie

Het aantal zonnepanelen op Nederlandse huizen neemt snel toe. Dit komt doordat de prijzen sterk zijn gedaald en daarmee ook de terugverdientijd. De terugverdientijd van zonnepanelen is momenteel ongeveer 7 jaar. Het rendement op een investering in zonnepanelen is momenteel ongeveer 6%. Dit is fors meer dan het rendement dat u haalt met een spaarrekening (namelijk 0%).

Natuurspeeltuin Het Weitje installeerde in het voorjaar van 2013 twaalf zonnepanelen. Het systeem wekt voldoende energie op, waardoor we CO2 neutraal zijn. We hebben in de winter energie nodig voor elektrische verwarming, maar in de zomer leveren we energie terug aan het energiebedrijf. Op deze manier komt de energiemeter over een heel jaar genomen onder de nul uit (en krijgen we dus geld terug).

Kassa!

Ook bij bewolkt weer wordt gewoon energie opgewekt, maar uiteraard wel minder dan bij zonnig weer.

Metingen en berekeningen laten duidelijk zien dat aanschaf van zonnepanelen financieel lonend is. Als we onze metingen doortrekken naar de toekomst zitten we nu op een terugverdientijd van 7 jaar, terwijl de zonnepanelen 20 tot 25 jaar meegaan. Dat is dus zeker 14 jaar gratis stroom en 20 jaar lang CO2 neutrale energie!

hetweitjezon

 

 

links:

ZONNE-ENERGIE SPEELMAIL MAGAZINE december 2013

Een duurzame toekomst (presentatie)