Vlindertuin opgeknapt

Ondanks het slechte weer hebben vrijwilligers onze vlindertuin opgeknapt.
Het resultaat mag er wezen. Nu nog wat meer zonneschijn!

Opening speelseizoen 2024

Zaterdag 13 april opent Natuurspeeltuin Het Weitje zijn poort weer voor een nieuw speelseizoen. Openingstijden 

 

 

 

Afgelopen winter hebben de vrijwilligers van Het Weitje niet stil gezeten en hebben we ons tuinmeubilair uitgebreid met vier nieuwe loungebanken. Op één bank is voldoende ruimte voor drie!

Einde seizoen 2023

De speeltuin is na de herfstvakantie gesloten vanwege de winterperiode, waarin het terrein nat en slecht begaanbaar is. En een periode waarin er winteronderhoud wordt gedaan door onze vrijwilligers.

We verwachten in april 2024 weer open te gaan. Tot dan!

Natuurworkshop voor kinderen Klimaatweek

November 2023

De twee natuurgidsen Renate Tekens en Marijke Atsma hebben deze workshop begeleid.

Landelijke Open Imkerijdag – zaterdag 8 juli op Het Weitje

Zaterdag 8 juli openen de Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Ook imkerij van-de-baanhoek (Sliedrecht) , imkerij de Beesbosch (Sliedrecht) , Bijenboerin Belinda (Hardinxveld-Giessendam) en imkerij Giessen pracht (Giessenburg) doen hier gezamenlijk aan mee. Dit gaat gebeuren op Natuurspeeltuin Het Weitje aan de Sluisweg 131 in Hardinxveld-Giessendam. Iedereen is welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

De imkers geven uitleg over hoe ze honingbijen houden, er staan een aantal soorten kasten en korven. Tevens geven ze uitleg over solitaire bijen, wespen en hommels. Er wordt, indien de bijen meewerken, ter plaatse honing geslingerd en kan de vers gewonnen honing worden geproefd.

Ook wordt voorlichting geven over bijvoorbeeld: hoe een bijenhotel kan worden gemaakt (welke materialen hiervoor nodig zijn), wat geschikte bloemen zijn om te zaaien, wat te doen wanneer een bijenzwerm in de tuin hangt en nog meer.

Er is die dag ook de mogelijkheid om minimaal 15 soorten verschillende soorten honing te proeven en ook te kopen, uiteraard is de honing uit de eigen bijenstal ook te koop. Voor de kinderen bestaat er de mogelijkheid gratis een eigen potje honing van 50 ml te vullen van de geslingerde honing die dag.

Nieuwe tuinmeubelen

Het Weitje is weer een stukje mooier en comfortabeler geworden na de aanschaf van nieuwe tuinmeubelen. Het Weitje was al een feest voor de kinderen maar nu ook voor de ouders of begeleiders die prettig kunnen zitten en kennis kunnen maken met de andere gasten van misschien wel de mooiste speeltuin van de Alblasserwaard.

Natuurspeeltuin Het Weitje was al rookvrij, maar nu nog meer zichtbaar

Binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam is Natuurspeeltuin Het Weitje verkozen tot winnaar van de Regionale Rookvrije Generatie Awards.

De award werd dinsdagmorgen 31 mei 2022 uitgereikt door de voorlichters Liselotte van der Heiden en Niene de Vries van Youz verslavingszorg. Op het terrein van de natuurspeeltuin worden kinderen beschermd tegen tabaksrook, maar ook tegen de verleiding om (later) te gaan roken. “Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat misschien normaal en zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken tegen wie ze opkijken, zoals andere leeftijdsgenoten, trainers of leerkrachten. Zien roken, zoals bij hun ouders, doet roken”, stellen Van der Heiden en De Vries, die regelmatig voorlichting geven op scholen.

Kortom: Roken is niet goed voor u, daarom is roken op de speeltuin niet toegestaan.

Friet en ijs

Eventueel kunt u zelf frietjes regelen bij Cuisine Compleet (op 50 meter afstand, Sluisweg 127 – Hardinxveld-Giessendam 06-15357755) Dit is het telefoonnummer van Cuisine Compleet, Het Weitje heeft geen telefoonnummer.

20 kuub zand voor een mooi strand

De afgelopen week hebben Gebroeders van de Berg ons strand een make-over gegeven. De rest van de werkzaamheden laten we graag over aan de kinderen!

Groot winteronderhoud op de speeltuin

De vrijwilligers gingen weer als Handige Harries tekeer!