Natuurspeeltuin?

________________
Als het terrein te nat is door hevige regenval gaat de speeltuin niet open. Tenzij er een geplande activiteit is. (kinderfeestje, schoolreisje)

Imkerij Het Bijtje

Bijen in winterrust

Imkerij Het Bijtje staat op het achterterrein en is in Augustus 2012 geopend. Het is prachtig geworden. Ga kijken met uw kinderen en wees trots op wat onze burgers op eigen initiatief en met geweldig doorzettingsvermogen tot stand hebben gebracht.

Een bezoek met je klas aan de imkerij met deskundige uitleg van een imker is mogelijk.

Maak een afspraak via hetweitje@gmail.com

De bijen in de Natuurspeeltuin Het Weitje zitten momenteel in de winterrust. “Maar wat is dat? vragen vele mensen en slapen ze dan? Een aanvullende vraag is dan: “Wat doet de Imker in deze periode?”

Wintertros. De bijen komen in het najaar niet meer buiten bij een temperatuur lager dan zo’n 8°C (in het voorjaar komen ze dan al weer wel naar buiten). Het volk gaat in een rusttoestand, en de bijen kruipen naarmate het kouder wordt steeds dichter bij elkaar: de wintertros. De wintertros heeft een bolvorm omdat de bolvorm in verhouding tot haar inhoud het minste warmte verliezend oppervlakte heeft.

Temperatuur regelen. Hoe lager de buitentemperatuur hoe dichter de bijen tegen elkaar gaan zitten. In de tros blijft de temperatuur in het binnenste van de wintertros zo’n 14-15°C. Bij de buitenste bijen is de temperatuur dan ongeveer 10°C. De gehele wintertros moet dicht tegen het voer aan blijven, het is voor de individuele bijen gewoonweg te koud om even heen en weer naar het voer te gaan. De wintertros moet dan ook niet “los van het voer” komen.

De buitenste 2 tot 8 cm zogeheten mantelbijen zitten dicht op elkaar en vullen elk gaatje zodat de warmte dat door hen wordt opgewekt richting tros gaat. Binnen in de tros zitten de bijen minder dicht op elkaar. Zij produceren de meeste warmte, en kunnen zo de in het midden opgewekte warmte beter verdelen. Op de een of andere manier weten ze of ze meer of minder warmte moeten produceren. Wellicht krijgen ze deze informatie van de mantelbijen die af en toe naar binnen gaan om op te warmen.

Kort samengevat: De bijen slapen niet en moeten ze alsnog werken. De winterbijen blijven langer leven en er worden geen nieuwe bijen geboren.

De bijen houden geen winterslaap en zijn aan het werk, maar ze verzamelen geen nectar meer.

Wat doet de imker in deze tijd?

Dit is eigenlijk de vakantietijd voor de imker. Daarnaast maakt hij zijn kasten schoon, smelten de was om en doet nieuwe was in de ramen. Een aantal imkers behandelt de bijen nog een keer tegen de Varoa mijt, een piepklein beestje dat de bijen verzwakt (druppelen met oxaalzuur). Dit wordt door mij niet gedaan. Ik vind dat de bijen in rust horen te zijn en dat de imker pas als de temperatuur hoog genoeg is (boven de 14 graden) de bijen in mag. Meestal is dit in de maand Maart. De imker maakt ook nog een planning wat te doen op welke tijd/maand. Wanneer wordt er honing geslingerd, wanneer een aflegger maken enz.

Voor meer vragen:

Imker Raymond Coenraats

van-de-baanhoek.nl