Natuurspeeltuin?

________________
Als het terrein te nat is door hevige regenval gaat de speeltuin niet open. Tenzij er een geplande activiteit is. (kinderfeestje, schoolreisje)

Voorjaar: de bijen worden weer actief

Rond februari begint het bij de imkers te kriebelen, ze worden chagrijnig en gestrest. Het wordt tijd dat het weer voorjaar wordt. De drukke tijd komt er weer aan. Hebben de imkers dan niets gedaan deze winter? Jawel hoor. Ze hebben de lege bijenkasten opgeknapt, korven gevlochten en de bijenstal opgeruimd. Maar vanaf nu moeten we echt aan de gang. Op het moment dat het ongeveer 15 graden is kunnen we de bijenkasten in. Wij noemen dit de voorjaarsinspectie.

Bij de voorjaarsinspectie wordt het volk voor het eerst na de winterrust (bijen slapen niet) nagekeken Dit moet redelijk snel gaan vanwege de temperatuur.

Als dit gebeurt op een koude dag dan is niet goed voor de bijen. Het volk heeft namelijk al broed dat ongeveer op 35 graden Celsius moet worden gehouden en dat dus niet te koud mag worden.

Foto van een verdwenen bijenvolk (verdwijnziekte) op een enkel dood bijtje na, geen één meer te vinden.

Een dood volk aan treffen zou bijna niet mogelijk zijn met een warme dag. Wij kijken of we de volken zien vliegen. Waar dan op letten: Hoe groot is het volk? –  Hebben ze nog genoeg honing? – Leeft de koningin nog? – Zit er broed in?  Als er één van deze dingen niet klopt moet er ingegrepen worden. Meestal lost dit zichzelf op. Voorbeeldje: twee jaar geleden was er een kast zonder broed. Klein volkje en geen koningin (dachten we). We hadden geen tijd om het volkje te verenigen. Twee weken later wilden we de bijen afslaan en tot ons verbazing: Broed. Zeker twee ramen. Volkje zijn gang laten gaan en einde jaar was het weer een mooi volk. Het jaar erop kwamen deze goed de winter uit en was het het beste volk. Ook dit jaar zijn ze weer levend de winter uit gekomen. Zo zie je maar weer!

Het enige wanneer we met spoed moeten ingrijpen is, als het volk geen of weinig voer heeft, dan moet er direct voer op. Meestal is dat voerdeeg. Tijdens de voorjaarsinspectie kan ook de bodem schoon gemaakt worden of worden vervangen. Dit zijn niet van die hele grote ingrepen.

Als de temperatuur hoger wordt kunnen we vaker de bijenkast in. Dan kunnen we langer de tijd nemen.

Voor meer vragen: Imker Raymond Coenraats – van-de-baanhoek.nl

Imkerij Het Bijtje staat achter in het speelbos en is in Augustus 2012 geopend. Het is prachtig geworden. Dus, voordat u met uw nieuwe smartphone gaat spelen: Ga met uw kinderen kijken en wees trots op wat onze vrijwilligers op eigen initiatief en met geweldig doorzettingsvermogen tot stand hebben gebracht!

Comments are closed.